PPS - Ptujske Pekarne in Slaščičarne

Ptujska pekarna

Podjetje PPS – Pekarne Ptuj,  se ukvarja s proizvodnjo kruha, pekovskega peciva in slaščic, pol pečenih in zamrznjenih izdelkov svoje produkte pa   prodaja   predvsem na  slovenskem  trgu.
Dejstvo je, da živimo  v  21.  Stoletju to je  v  času  visoke  tehnologije in hitrega  napredka  informacijske  tehnologije, kjer mora biti prilagodljivost našega podjetja čim večja okolju.  

Zakaj pa se sploh prilagajamo? 
Za lažjo  pridobitev  dobrin,  ki so potrebne  za preživetje, saj si  lahko  z njimi ustvarimo čim bolj kakovostno življenje  in udobje,  kakršnega si zares želimo.  

Zato se zavedamo , da moramo strmeti k  spoznavanju  novih del, delovnih nalog in skratka  novemu učenju tako v poslovnem svetu kot tudi doma.

Ptujske Pekarne je tudi pridobilo certifikat in standard  ISO 9001:2000
PPS - Pekarne Ptuj, d. d., smo zelo angažirane za sodelovanje z najrazličnejšimi  šolami. To  dokazujejo številne ekskurzije raznih šol, največkrat osnovnih, katerih otroci se šele odločajo za poklic.

Sodelujemo  tudi  s  srednjo  šolo,  največkrat  z  živilsko šolo v Mariboru,  pa  tudi  z  učenci iz ekonomske šole,  kateri  pri  predmetu -  spoznavanje  blaga,  spoznavajo  kruh  in  izdelke  iz  žita,  posredno pa organizirajo ekskurzije in  si pridejo ogledat  kako to delo in proizvodnja kruha sploh poteka.

Glavni motiv, ki je privedlo Ptujske Pekarne do uspešnega podjetja, je širitev poslovanja, z modernizacijo in uvajanjem novih tehnologij, ter tako povečanje in zagotavljanje stalne, kvalitetne proizvodnje in prodori na nove trge s tem pa zadovoljiti različne okuse ter potrebe po najrazličnejših kupcev..

Pri preizkušanju in uživanju dobrot iz Ptujskih pekarn, s katerimi boste razveselili sebe in svoje najdražje, vam želimo prijeten DOBER TEK!

Ptujske Pekarne

Zanimivosti o kruhu!

ALI STE VEDELI?

 • Peka kruha ni težka in tudi časa ne vzame veliko - najdolgotrajneša dela celotnega postopka sta vzhajanje in peka, ki pa ju kruh seveda s pomočjo marljivih pekov opravi kar sam!
 • Da je hranilna vrednost enega kilograma belega  kruha približno 2000 kalorij.
 • Da je po koncu Oktobrske revolucije, katera je bila 1917. leta v Rusiji, bil en čas v veljavi zakon kateri je narekoval "Kraja kruha ni kraja in se ne kaznuje!"
 • Da mora kruh po pravilu pred uporabo in konzumiranjem počivati 12-24 ur!
 • Kruh skozi zgodovino

  Kruh iz žitnega zrnja je izpričano star več kot sedem tisoč let, in najbrž so ga pekli že veliko prej. Zgodovina kruha

  Zibelka kruha je „stara žitnica sveta“ ob reki Nil v Egiptu.  Rimljani pa so že poznali pekarsko obrt in pomen samega kruha za prehrano in zdravje.

  Za mletje žita so zato uporabljali samo mlinske kamne. Če se žito med mletjem greje, izgubi biološko vrednost! To so vedela tudi indijanska plemena, Arabci, Berberi, nekatera afriška plemena in azijska ljudstva.

  Povsod so uporabljali mešanice polnovrednih žit, od pšenice do rži, tudi ko še niso poznali kvašenega kruha.

 • Kruh so mesili Egipčani

  Rimljani pa so kruh že razvrščali po vrstah, oblikah in dodatkih. Posipali so ga s semeni maka, popra in zelišči, lovorjem, kumino in mandlji.

  V kruh so dodajali rozine, peteršilj, koper… in ga  oblikovali v značilne hlebce, zavite prstane ali kite. Vedeli so, da polnovredna moka (danes vemo: bogata z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami) ni obstojna,  zato so Rimljani svojim vojščakom odmerjali žito, ne pa moke in so ga ti sproti mleli in sproti kruh tudi pekli na vročih kamnih. Zgodovina kruha

  Žito je mogoče razmeroma enostavno hraniti dolgo časa. Znano je, da so spekli kruh iz moke žitnega zrnja, ki je tisočletja čakalo v piramidah faraonov.