O našem podjetju!

Pekarne ptuj

PPS-Ptujske pekarne in slaščičarne so oblasti ustanovile kot Mestno pekarno z 18 zaposlenimi pred 55 leti.

Tradicija pekovske dejavnosti pa je na Ptuju že zelo dolga. Znano je, da so že v času rimske Poetovie uporabljali takozvane kolute za peko krušnih izdelkov.

Na Ptuju je že zgodaj obstajal takozvani pekovski ceh in njegova tradicija je pomembno vplivala na organizacijo pekovske obrti. Člani obrtne zadruge, katere članica je bila tudi predhodnica današnjega podjetja, so se ravnali po natančno določenem kodeksu v odnosu do potrošnikov.

Leta 1953 se je k Mestnim pekarnam pripojil del invalidskega podjetja s slaščičarsko, medičarsko in svečarsko dejavnostjo. Število zaposlenih delavcev je bilo takrat že 30.

Leta 1955 je bila za potrebe Kidričevega zgrajena pekarna v Kidričevem, ki pa se je takoj priključila Mestni pekarni Ptuj. V času do 1958 je v Ptuju delovalo še eno pekovsko podjetje s katerim je opravljala Potrošniška zadruga Ptuj.

V letu 1958 se je to pekovsko podjetje pripojilo k Mestnim pekarnam. Podjetje se je preimenovalo v pekovsko podjetje »Vinko Reš« Ptuj. Zaposlenih je bilo 98 delavcev. Delo je potekalo na 7 lokacijah.

Osnovna sedanjemu podjetju je novozgrajena pekarna na Rogozniški cesti v letu 1961. Takrat se je delo preneslo v centralno pekarno z izjemo pekarne v Kidričevem. Do tega leta je bila možna prodaja pekovskih izdelkov samo v specializiranih trgovinah za prodajo kruha. Od tega leta dalje pa se je prodaja pekovskih izdelkov prenesla tudi v vse ostale živilske trgovine. V tem letu je bilo potrebno na novo organizirati razvoz pekovskih izdelkov po celotni nekdanji občini Ptuju.

Nekaj let je bilo podjetje sestavni del podjetja INTES Maribor, od leta 1989 podjetje posluje samostojno. Svoj tržni prostor je podjetje začelo širiti ravno s časom, ko je postalo samostojno.

V letu 1994 smo pri Uradu za industrijsko lastnino zaščitili »presto« kot znak podjetja.

Podjetje se je v letu 1998, v skladu z Zakonom o lastninskem preoblikovanju preoblikovalo v delniško družbo.

Zaščitni znak podjetja je »PPS - Pekarne Ptuj«.

Pekarne Ptuj d.d.

Leta 1998   je bilo podjetje vpisano v sodni register pod imenom PPS - PTUJSKE PEKARNE IN SLAŠČICARNE,  proizvodnja,  trgovina,  gostinstvo,  storitve,  d. d. skrajšano pa PPS -Pekarne  Ptuj, d. d.

Dejavnost in področje dela zajemajo proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic. Spremljajoče  storitve obsegajo prevoz naših izdelkov do trgovin, gostinskih obratov, okrepčevalnic,  šolskih  in  vzgojno varstvenih  ustanov,  kuhinj,  bolnišnic,  domov  za  ostarele,…

Znano je, da ima kupec od vseh kruhov najraje svežega, in ker današnja tehnologija zmore ustreči tudi tej zahtevi, da smo se pred kratkim odločili za posodobitev hladilnic in zagotavljamo peko na samih prodajnih mestih …

Sedež podjetja

PPS - Pekarne Ptuj d. o. o.

Rogozniška cesta 002

2250 Ptuj, Slovenija

Telefon: 02 748 05 20

Faks: 02 776 17 81

E-pošta: komerciala@pps.si

Splet: www.ptujske-pekarne.si


line

Osebna izkaznica

Številka tekočega računa:

IBAN: SI56 0318 2100 0417 319 (SKB d.d.)

Davčna številka: SI 27352951

Matična številka podjetja: 5048877000

Naš predlog - Mesni in sirov burek

Mesni burek

V Pekarni Ptuj lahko izbiramo med sirovim, mesnim burekom.

- Mesni burek je pripravljen iz vlečenega testa in mletega mesa.

- Sirov burek je pripravljen iz vlečenega testa in sirovega nadeva.

Pri izdelavi za testo uporabljamo eno od najkvalitetnejših vrst moke na slovenskem tržišču, za nadev pa sveže mleto meso in nadev iz svežega sira.

Burek je priljubljena jed, katera izvira iz turške kuhinje in kulinarike. Burek je zelo priljubljen v mnogih državah balkanske regije in seveda tudi pri nas doma v Sloveniji. Priljubljenost jedi ali bureka se je najverjetneje razširila že v obdobju Otomanskega imperija, sama beseda - burek, pa izvira iz turške besede, iz korena Bur-, kar pomeni zaviti oz.zavijati.

V Izraelu burek poznajo pod imenom burekas ali turški burekas. Jed je narejena iz tankega listnatega testa, kateri je najbolj pogosto napolnjen z mladim sirom kot je skuta, ali feta sir, z mesom govedine, krompirjem narezanim ali naribanim na ploščice ali je izdelan z zelenjavo kot sta blitva in špinača.

Za izdelavo bureka potrebujemo kar nekaj spretnosti in časa, zato če se lotimo priprave bureka od začetka do konca, torej od testa, do nadeva, zlasti za pripravo dobrega testa je pomembno pravo razmerje začimb in maščobe, ki dajeta bureku značilen in tradicionalen okus.

Zaradi vsega zgoraj naštetega se večina raje odloči za nakup že pripravljega in omamno dobrega bureka.

Ljubitelji te jedi dobro vemo, da ni vsak burek, burek.

Burek pripravljen v Ptujskih pekarnah, bo zadovoljil še tako zahtevnega poznavalca te okusne in omamno dobre jedi!