Podjetje PPS – Pekarne Ptuj, se ukvarja s proizvodnjo kruha, pekovskega peciva in slaščic, pol pečenih in zamrznjenih izdelkov svoje produkte pa prodaja predvsem na slovenskem trgu.
Zgodovina podjetjaKruh iz žitnega zrnja je izpričano star več kot sedem tisoč let, in najbrž so ga pekli že veliko prej.
Zibelka kruha je „stara žitnica sveta“ ob reki Nil v Egiptu. Rimljani pa so že poznali pekarsko obrt in pomen samega kruha za prehrano in zdravje.
Za mletje žita so zato uporabljali samo mlinske kamne. Če se žito med mletjem greje, izgubi biološko vrednost! To so vedela tudi indijanska plemena, Arabci, Berberi, nekatera afriška plemena in azijska ljudstva.
Povsod so uporabljali mešanice polnovrednih žit, od pšenice do rži, tudi ko še niso poznali kvašenega kruha.
Rimljani pa so kruh že razvrščali po vrstah, oblikah in dodatkih. Posipali so ga s semeni maka, popra in zelišči, lovorjem, kumino in mandlji.
V kruh so dodajali rozine, peteršilj, koper… in ga oblikovali v značilne hlebce, zavite prstane ali kite. Vedeli so, da polnovredna moka (danes vemo: bogata z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami) ni obstojna, zato so Rimljani svojim vojščakom odmerjali žito, ne pa moke in so ga ti sproti mleli in sproti kruh tudi pekli na vročih kamnih.
Žito je mogoče razmeroma enostavno hraniti dolgo časa. Znano je, da so spekli kruh iz moke žitnega zrnja, ki je tisočletja čakalo v piramidah faraonov.
Sočni biskvit s koščki čokolade, 500 g
Ptujski krof, 80 g
Markovski črni kruh, 1 kg
Potica orehova premium, 750 g
Krof z nadevom pistacije, 100 g
Dedkov kruh, 1,3 kg
Kidričevski kruh 1,3 kg
Korenina z drožmi in semeni, 400g
Ptujski krof, 80g