Pekovski izdelki Vedno sveže

Sveže sestavine Preverjena kakovost

Pekovski mojstri Izkušen kolektiv

Hitri in odzivni Kvalitetna dostava

Naši nagrajenci

PPS - Ptujske Pekarne in Slaščičarne

Podjetje PPS – Pekarne Ptuj, se ukvarja s proizvodnjo kruha, pekovskega peciva in slaščic, pol pečenih in zamrznjenih izdelkov svoje produkte pa prodaja predvsem na slovenskem trgu.

Zgodovina podjetja

Ali ste vedeli?

  • Peka kruha ni težka in tudi časa ne vzame veliko - najdolgotrajneša dela celotnega postopka sta vzhajanje in peka.
  • Da je po koncu Oktobrske revolucije, katera je bila 1917. leta v Rusiji, bil en čas v veljavi zakon kateri je narekoval "Kraja kruha ni kraja in se ne kaznuje!"

Kruh skozi zgodovino

Kruh iz žitnega zrnja je izpričano star več kot sedem tisoč let, in najbrž so ga pekli že veliko prej.

Zibelka kruha je „stara žitnica sveta“ ob reki Nil v Egiptu.  Rimljani pa so že poznali pekarsko obrt in pomen samega kruha za prehrano in zdravje.

Za mletje žita so zato uporabljali samo mlinske kamne. Če se žito med mletjem greje, izgubi biološko vrednost! To so vedela tudi indijanska plemena, Arabci, Berberi, nekatera afriška plemena in azijska ljudstva.

Povsod so uporabljali mešanice polnovrednih žit, od pšenice do rži, tudi ko še niso poznali kvašenega kruha.

Kruh so mesili Egipčani

Rimljani pa so kruh že razvrščali po vrstah, oblikah in dodatkih. Posipali so ga s semeni maka, popra in zelišči, lovorjem, kumino in mandlji.
V kruh so dodajali rozine, peteršilj, koper… in ga oblikovali v značilne hlebce, zavite prstane ali kite. Vedeli so, da polnovredna moka (danes vemo: bogata z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami) ni obstojna, zato so Rimljani svojim vojščakom odmerjali žito, ne pa moke in so ga ti sproti mleli in sproti kruh tudi pekli na vročih kamnih.

Žito je mogoče razmeroma enostavno hraniti dolgo časa. Znano je, da so spekli kruh iz moke žitnega zrnja, ki je tisočletja čakalo v piramidah faraonov.

Pozdravljeni.
V kolikor s tem soglašate (kliknete na zadevni gumb), bomo na vašo napravo poleg obveznih piškotkov namestili tudi analitične piškotke in piškotke naših oglaševalskih partnerjev (Google Analytics, FB Pixel ipd.). Več o naši rabi piškotkov: https://www.ptujskepekarne.si/si/politika-piskotkov

PPS-Pekarne Ptuj d.o.o.

JABOLČNA PITA 400g

PPS-Pekarne Ptuj d.o.o.

ČEBULNA KORENINA 400g

DONAČKI KRUH 1,3kg

GRAHAM KRUH MODELNI 500g

KORUZNA JERPICA 1kg

KRUH Z DROŽMI 600g

MARKOVSKI ČRNI KRUH 1kg

SADNI KRUH 400g

OREHOVA POTICA 750g

PTUJSKI KROF 80g

PPS-Pekarne Ptuj d.o.o.

PTUJSKI KROF 80G

DONAČKI KRUH 1,3KG